Jag ska baka en tårta med jordgubbar på...
Jordgubbstårta

Till den här tårtan gjorde jag två bottnar för att få en högre tårta,
men vill man ha en lägre så gör bara en botten och minska då på fyllningen.
Om man vill göra båda bottnarna samtidigt bör man ha en varmluftsugn, då man inte
ska låta smeten till den andra kakan stå och vänta. Väl i ugnen kan sedan den andra kakan sjunka.
Jag gör dom en och en eftersom att jag bara har en springform.
Botten:

75 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Smöra och sockra en form med avtagbar kant.
smält smör och låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, och vaniljsocker och rör ner i smeten.
Tillsätt smör och mjölk.
Rör tills smeten är jämn och slät. Häll i formen.
Grädda i nedredelen av ugnen på 175*C ca 40min.

Jordgubbssylt
500 g frysta jordgubbar
2 dl socker
1 msk vatten
2 msk potatismjöl
1 dl vatten
Häll jordgubbar , socker och en msk vatten i en kastrull och
låt det koka upp, vrid ner värmen och låt små koka ca 10 min.
låt det koka upp, vrid ner värmen och låt små koka ca 10 min.
rör ut potatismjöl i vatten och rör ner i jordgubbarna lite i taget
tills du får en bra konsistens. Ta från värmen och låt svalna helt.

Vaniljkräm
5 dl mjölk
1 vaniljstång
1 1/2 dl strösocker
7 äggulor
1 1/2 dl maizenamjöl
50g mjukt smör Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Lägg både stången och fröna i en kastrull tillsammans med mjölken.
Låt koka upp. Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp.
Häll över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Det får inte koka! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret under omrörning och kyl krämen i kallt vattenbad eller kyl.

Dela bottnarna i två delar och varva fyllningarna rikligt mellan lagren.
Vispa en liter grädde och bred ett tjockt lager runt tårtan.
Ställ tårtan övertäckt i kylen, gärna till dagen efter så bottnarna riktigt
hinner dra till sig av fyllningarna.
Häll resten av grädden i en sprits och gör vackra mönster.
Dekorera med Jordgubbar, jordgubbsblad, ätbara blommor och silverkulor.

Anslagstavla.

Jag hittade denna fina ram på en loppis för 50 kronor.
Jag målade den vit och turkos med snickerifärg.
Sedan häftade jag fast hönsnät på baksidan.
Upphängningskrokar satt kvar, så det var bara att hänga upp.

På Panduro hittade jag små klädnypor som jag målade i olika färger
med hobbyfärg.

Ros och syren!

Idag när jag var ute och promenerade förfördes jag av den underbara doften av syren.
Jag blev självklart bara tvungen att ta en liten kvist.
Hemma satte jag ihop den med vita rosor som jag fick av min lilla mamma igår.
Va här kommer lukta gott i helgen!
Rulla roligt!
Här är ett snabbt och snyggt litet inredningstips!

Det finns så vackra uppslag i inredningstidningar att man bara vill äta upp dom!!!
Men gör inte det!
Rulla istället ihop tidningen vid det vackra uppslaget.
Antingen tar du och rullar från båda långsidorna på tidningen så du får två "rullar",
eller så rullar du bara från ena hållet och får en "rulle".
Knyt ihop skapelsen med vackra snören och band, Whalla!!

Jag brukar köpa inredningstidningar till denna typ av bruk på loppis.
Kostar kanske 2 kronor styck.

Små ljuskällor!
Återanvändning!

Jag har sparat på barnmatsburkar och konservburkar och tänkt att man måste kunna hitta på något kul.
Detta är en tanke:

Man skär bort den gamla veken på nästan nerbrunna ljus, detta innebär ju att man också får hamstra ljusstumpar ett tag ; )
(Det finns ju självklart färdig stearinmassa att köpa, men det tyckte jag var för dyrt.)
Stearinet lägger man i burkarna, och burkarna ställer man i en kastrull.
Fyll upp kastrullen med vatten en bra bit upp på burkarna.
Ställ kastrullen på spisen och låt vattnet småkoka, men håll koll så att det inte kommer vatten i burkarna eller att burkarna är för lätta så att de välter. Man kan sätta lämpliga tyngder på burkarna, jag använde stenar.
När stearinet smält, ta upp burkarna och ställ ner en ny veke. Låt stelna.
Sedan är det bara att dekorera burkarna. T.ex. med bokmärken och snören....

Medans stearinet smälte i burkarna skedade jag upp stearin och hällde i
små mördegsformar och satte en veke i.
Det rosa ljuset var från början ett Yankee Candle där glasburken gått sönder,
och jag fick smälta ner det i en annan burk.

Välkommen rabarber!
Rabarber-moussetårta.

Botten:
1 färdigköpt marängbotten
Första lagret:
200 g vit choklad
1 tsk smör
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl crème fraiche
Lägg marängen i en form med löstagbar kant. Grovhacka chokladen och smält över vattenbad tillsammans med smöret. Ta från värmen och rör i äggulorna, ett i taget.
Vispa grädde och crème fraiche till en tjock kräm. Blanda ner chokladen och häll smeten i formen.
Ställ in i frysen minst 30 min.

Rabarbermousse:
1 Liter tärnade rabarberstjälkar
2 msk vatten
1 dl socker
5 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda rabarber, vatten och socker i en kastrull och låt sakta koka tills rabarbern mjuknat, men inte tappat färgen. Mixa till en slät kräm. Krama ur gelatinet och blanda ner i krämen. Vispa grädden och vänd ner. Häll moussen över den frysta tårtan och ställ in i frysen ytterligare 4 timmar, eller över natten. Låt tårtan tina 30 min innan servering. Garnera med jordgubbar, några smala remsor rabarber som fått mjukna i varmt citronvatten, och vinbärsblad.

Härlig kombo!

Bara fint att titta på!
Chocolate Chip Cookies!
Amerikanska favoriter!

ca 60stycken
Ingredienser:
200 g smör rumsvarmt
2 1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
100 g mörk blockchoklad grovhackad
100 g ljus blockchoklad grovhackad
50 g vit blockchoklad grovhackad


Tillagning:
Rör smör, farin och socker poröst. Tillsätt ägg och blanda väl.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bikarbonat och salt.
Rör ner de torra ingredienserna i smeten, och tillsätt chokladen.
Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädda plåtar. Lämna minst 5cm mellan kakorna, då de flyter ut.
Grädda mitt i ugnen på 175*C i ca 10-12 minuter.
Tag ut kakorna ur ugnen medan de fortfarande är mjuka i mitten.
Låt svalna på plåten i 5 minuter innan de flyttas till galler för att kallna.

Smeten till de här kakorna är ljuvligt god.
Ett tips är att klicka i lite smet i lite vaniljglass, blanda,
och ställ in i frysen en stund, så har du gjort en egen variant av
Ben and Jerrys Cookie dough.
Så söt!
Idag har jag varit på besök i min söta väns nya lägenhet.
Den här blomman fick hon..

Nu när uteblommorna tar plats i blomsterbutikerna, minskar utbudet på blommor att ha inne.
Då får man köpa gröna växter och dekorera med färg.
Jag tycker att plättar i luften (som jag använt här) ger ett mjukt och fylligt intryck.
Blomsterlandet har ett ganska brett utbud av plastblommor, knoppnålar och
mycket annan dekoration som man kan pynta sina växter med.
Vackra band har verkligen blivit mitt sätt att ge prägel åt mina verk.

Formar uppåt väggarna!
Här har jag använt olika storlekar på bakformar till att bli väggdekorationer. Formarna har jag hittat på loppis för endast några kronor styck. Papper och bokmärken hittar man i hobbybutiker.
Keramik blommor har jag sett på bl.a. Iems och Hemtex.
Till i stort sett allt som jag limmar använder jag mig av Panduros hobbylim "Panokitt lim".
Detta är ett snabbtorkande allroundlim som blir genomskinligt när det torkar.

I den stora formen har jag bara limmat ett vackert papper. Jag la pappret under formen, ritade av, klippte ut, och limmade fast i formen.
Den understa formen gjordes på samma sätt som den stora, men här har jag även limmat fast små
keramik blommor.
Den andra lilla formen har jag vänt på och alltså bara limmat ett bokmärke på.

När det kommer till upphägnad, så var det faktiskt det första jag gjorde.
Jag drog skruvdragaren rakt genom formen och upp på väggen.
Sedan limmade och dekorerade jag dom på plats.
Men man skulle lika gärna kunna göra sig en egen upphägningsanordning.
Då skulle jag skruva lite ståltråd till en ögla och limma den på bak på formen.
Skrubba på!!
Nu skrubbar vi våra vintertrötta händer och fötter och gör oss vår-fräscha!

Det är verkligen jättelätt att göra en egen scrub.
Man använder precis de ingredienser man vill, testa er fram!
Proportionerna bestämmer man också själv, beroende på hur tjock man vill ha den.

I min scrub har jag:
Socker, hackat havregryn, Citrinjuice, Citroncest,
röd karamellfärg och rapsolja.

Kokosrulle
Till Fredagsfikat bjuds på kokosrulle..

Botten:
3 ägg
2 dl socker
3 dl riven kokos
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda kokos, mjöl och bakpulver.
Vänd ner blandningen i smeten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.
Baka av mitt i ugnen ca 5min. på 250¤C
Håll koll på kakan då den bakas väldigt fort.
Vänd uppochner på kakan på ett sockrat bakplåtspapper,
och dra av det använda pappret.

Fyllning:
75 g smör
1 1/2 dl florsocker
1 1/2 dl Marsánkräm
Vispa smör och florsocker poröst.
Klicka i Marsánkräm, lite i taget.
Bred ut fyllningen över botten
och rulla ihop kakan.
ställ kall till servering.
Spola kniven i kallt vatten för att få snyggare skivor.
Går bra att frysa, men tina den då inte i micron
eftersom det är smör i fyllningen.

chokladiga cupcakes!!


Choklad cupcakes med chokladfrosting!
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölk och smör.
Fyll muffinsformarna till 3/4.
Grädda mitt i ugnen på 200*C ca 10min
Frosting:
3 dl florsocker
4 msk kakao
50 g smör, rumstempererat
125 g naturell Philadelphia
5 bitar blockchoklad
Vispa ihop florsocker, kakao och smör till en slät smet med elvisp på medel hastighet. Tillsätt Philadelphia och vispa tills det är helt blandat. smält blockchokladen, och tillsätt i smeten. Vispa sedan på medel hastighet tills glasyren är lätt och fluffig, ca 5 minuter. Häll smeten i en spritspåse och lägg i kylen ca en timma.
Sedan är det bara att spritsa muffinsen och dekorera med mera choklad!
Denna underbara godbit avnjuts självklart bäst med en härligt stor kopp skummande cappuccino!